OM BANKOMAT WISBY

BankOmat Visby är en nyöppnad restaurang i den vackra medeltida byggnaden Liljehornska huset. Restaurangen är den sjätte i BankOmatfamiljen, och lägger stor vikt i maten, med en inriktning på fisk & skaldjur och franskinspirerad mat.

En helt nyrenoverad cocktailbar med en naturlig bäck som rinner genom restaurangen garanterar fräscha, nytänkande drinkar. Det har ett perfekt läge ett stenkast från både Stora Torget och Almedalen, med kvällssol över loungebaren. Det är helt enkelt en restaurang som är värd ett besök i sommar.

I källarlokalen till Liljehornska huset slår vi upp portarna för den sjätte systern i BankOmatfamiljen.

På Strandgatan, Visbys mest förnäma och folktäta gata under medeltiden, ligger stadens största bevarade packhus. Vi kan föreställa oss hur den då väldigt centrala platsen sjöng av liv. Med närheten till det populära torget Packhusplan, och strandporten ner till Almedalen, vad som då var en av Nordens största handelshamnar, medföljde en självklar folkström. Över spelmän, resenärer och gycklare som försörjde sig av de rika handelsmännen tornade det gamla packhuset upp sig som en självklar betryggande övervakare.

Vi är minst sagt ödmjuka inför möjligheten att få jobba med denna historiska guldklimp och ska efter bästa förmåga gifta vår rustika stil med de mäktiga medeltida källarlokaler vi arbetar i.

Vår vision är att erbjuda en lite lyxigare upplevelse, utan att det ska synas på notan. På menyn finner du toner av det klassiska köket, med ett inslag av franskt och sydeuropeiskt, med mycket fisk och skaldjur, men även en hälsosam blandning av både kötträtter och veganska alternativ. 

Vi jobbar för att skapa en avslappnad, prestigelös miljö där alla kan känna sig hemma. Vi vill erbjuda möjligheten att när som helst kunna slinka in för att ta något gott att dricka såväl som att få en vällagad trerättersmåltid. 

I den norra salen, under vår nyrenoverade cocktailbar rinner en naturlig, underjordisk bäck ostört under en glasskiva i golvet. I baren står vår kunniga barchef med besättning, och är med en nytänkande lista med välkomponerade drinkar, redo att erbjuda Visby vad de kan bäst. 

Liljehornska Huset 

Liljehornska huset är sannolikt uppfört i mitten på 1200-talet under en stark expantionstid då Visby var i världshandelns centrum. Byggnaden är ett av norra Europas största köpmans- packhus från denna tid. Den första kända ägaren var Nils Ihre, gick bort 1688. 

Under 1700- talets senare hälft tjänstgjorde huset som bostad för landshövdingen. År 1975 köpte assessorn och dykeriöverkommisarien Jacob Dubbe fastigheten. Den som gav fastigheten dess nuvarande namn var A E Liljehorn, vilken under kort tid i mitten av 1800- talet var ägare. Då fanns ännu mycket kvar av husets medeltida utseende, bl a högkällaren med sina kryssvalv och i fasaden de dubbla hissportarna.

Byggnaden var dock mycket förfallen och omkring 1860 gjordes en radikal ombyggnad som förändrade huset från att vara delvis packhus till hyreshus. Från denna tid och till 1993 hade inga större förändringar gjorts i huset varför en omfattande restaurering utfördes av dåvarande ägarna Jansson & Landahl Arkitektkontor.